Szczegóły

Promocji

Czas na Herbatę

Artykuły spożywcze - poziom 0

Przepisy herbaciane

HERBACIANA OPOWIEŚĆ WIGILIJNA

Składniki:

1 stołowa łyżka czarnej herbaty Opowieść wigilijna 
pomarańcza
goździki
gwiazdki anyżu
cukier trzcinowy

Sposób przygotowania:
1. 1 łyżeczkę herbaty oraz gwiazdkę anyżu zalewamy 200ml wody o temperaturze 95 stopni C. 

2. Herbatę zaparzamy 3 minuty pod przykryciem, po tym czasie oddzielamy liście od naparu. 
3. Pomarańczę kroimy w plastry i nadziewamy goździkami. 

4. Do zaparzonej herbaty wrzucamy plastry pomarańczy z goździkami.

 

 

ZIMOWY GRZANIIEC

Składniki:

1 stołowa łyżka kompozycji Grzaniec Galicyjski
150 ml czerwonego wina
kilka plasterków pomarańczy
anyż i laska cynamonu do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Zaparz 1 łyżkę stołową kompozycji Grzaniec Galicyjski w 1/3 szklanki lub kubka wody o temperaturze ok. 95 stopni C. 

2. W tym samym czasie podgrzej czerwone wino do temperatury 50-60 stopni C. 

3. Po około 5 minutach napar z herbaty dolej do podgrzanego wina. 

4. Dodaj plasterki pomarańczy – jednym z nich możesz przyozdobić szklankę (kubek). Jeśli chcesz, udekoruj całość laską cynamonu i kilkoma gwiazdkami anyżu.

 

ORIENTALNE ROZGRZANIE

Składniki:

1 stołowa łyżka herbaty czarnej Masala Chai 
plasterki cytryny
rodzynki
miód z cynamonem

Sposób przygotowania:
1. 1 łyżeczkę herbaty Masala Chai zalewamy 200ml wody o temperaturze 95 stopni C. 

2. Susz zaparzamy przez około 3 minuty pod przykryciem, a następnie oddzielamy liście od naparu. 

3. Na koniec dodajemy do niego garść rodzynek, plasterki cytryny oraz miód z dodatkiem cynamonu.

 

SUSZ WIGILIJNY

Składniki:

1 stołowa łyżka kompozycji owocowej Winter Chai
2 suszone śliwki
miód z imbirem

Sposób przygotowania:
1. Do kubka wrzucamy suszone śliwki

2. Dosypujemy do kubka ze śliwkami 1 łyżeczką herbaty Winter Chai i zalewamy 250ml wody o temp. 95 stopni C. 

2. Parzymy przez około 3 minuty pod przykryciem, a następnie oddzielamy susz od naparu. 

3. Na koniec dodajemy do niego miód wedle uznania.

 

 

HERBACIANE CIASTECZKA ŚWIĄTECZNE

Składniki:

300 g miodu
ok. 600 g mąki pszennej
200 g cukru
1 jajko (+ jajko do posmarowania)
1/2 szklanki mocnej esencji z herbaty Zimowy czar (z siedmiu łyżeczek)
4 łyżeczki przyprawy do pierników
1,5 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Miód utrzyj z cukrem, następnie dodaj jajko i ponownie utrzyj. Dodaj przestudzoną esencję z herbaty Zimowy czar, sodę, sól oraz przyprawę. Wymieszaj. Stopniowo dosypuj mąkę aż do uzyskania elastycznego, lekkiego i łatwo odklejającego się od rąk ciasta. Przełóż je do miski, natrzyj olejem i przykryj ściereczką. Ostaw na 4–5 godzin.
Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm, następnie wykrawaj foremkami ciasteczka. Jeśli chcesz później zawiesić je na choince teraz zrób w nich dziurki. Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w temperaturze 180°C na środkowej półce piekarnika do lekkiego zarumienienia. (10–15 minut). Ciastka studź na kratce, a następnie przełóż do szczelnego słoika i przechowuj do zmięknięcia (2–4 tygodnie).
Ciasteczka ozdabiaj przed podaniem, najlepiej gdy już będą miękkie. Możesz wykorzystać do tego lukier (np. połączony z dowolnymi barwnikami), roztopioną czekoladę i różne posypki.

 

HERBACIANY PIERNIK

Składniki:

1 szklanka mocnego naparu z herbaty Christmas time
3 szklanki mąki
1 szklanka miodu
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru (lub do smaku)
5 jajek (L)
2 łyżeczki sody
przyprawa do pierników
3 łyżki gorzkiego kakao
szczypta soli
słoik konfitury pomarańczowej
Cytrynki z wanilią od Czas na Herbatę
2 gorzkie czekolady (200 g)

Sposób przygotowania:

Jajka utrzyj z cukrem na białą masę. Dodaj olej oraz przestudzony napar z herbaty Chwila przy Kominku. Wymieszaj. Suche składniki połącz ze sobą i dodaj do mokrych składników. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Foremkę wysmaruj masłem lub olejem, wysyp bułką tartą. Piekarnik nagrzej do 180°C, użyj funkcji góra-dół. Wyłóż ciasto do foremki, odczekaj 10 minut i po tym czasie wstaw do piekarnika. Piecz ok. 60 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto ostudź na kratce.
Przekrój piernik na pół i przełóż konfiturą. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy już się roztopi dodawaj stopniowo sok z Cytrynek z wanilią, do uzyskania odpowiadającej Ci gęstości. Czekolada nie może być zbyt rzadka. Delikatnie przestudzoną czekoladą posmaruj ciasto. Na wierzch wyłóż Cytrynki z wanilią od Czas na Herbatę.

 

Promocje

O galerii

Galeria Warmińska jest kultowym miejscem na mapie Olsztyna. Jej architektura nawiązująca do tradycyjnego warmińskiego budownictwa jest tak urokliwa i wyjątkowa, że wielu turystów odwiedzających Olsztyn przyjeżdża na ul. Sikorskiego tylko po to, by na tle Galerii Warmińskiej zrobić sobie zdjęcie. A jeszcze ciekawiej jest w środku: 170 sklepów znanych i cenionych w kraju i na świecie marek (wiele butików ma tu jedyne sklepy w regionie), kino, kawiarnie, restauracje, klub fitness, salon zabaw dla dzieci, a nawet amfiteatr!

Czas, bez nudy i sztampy, spędzają tu całe rodziny, dla których Galeria Warmińska niemal co tydzień przygotowuje imprezy np. pokazy mody, koncerty, czy imprezy propagujące zdrowy styl życia. 

REGULAMIN CENTRUM HANDLOWEGO

REGULAMIN ROZPATRYWANIA SKARG

PARKING

RODO - POLITYKA PRYWATNOŚCI

POLITYKA FIRMY NEPI Rockcastle Group

 

Godziny otwarcia

Galeria Warmińska

Pon. - Sob. 10:00 - 21:00
Niedziele handlowe 10:00 - 21:00
Niedziele niehandlowe zamknięte

Biuro Podróży Itaka

Pon. - Sob. 11:00 - 19:00
Niedziela handlowa 11:00 - 19:00

Fitness Kinetic

Pon. - Pt. 6:30 - 22:00
Sobota 8:00 - 18:00
Niedziela 8:00 - 18:00

Mądre Klocki

Pon. - Sob. 11:00 - 19:00
Niedziela handlowa 11:00 - 19:00

Fox Games

Pon. - Sob. 11:00 - 19:00
Niedziela handlowa 11:00 - 19:00

Ta witryna używa plików cookie.

Więcej informacji o używanych przez nas plikach cookie, oraz sposobie modyfikacji akceptacji plików cookie, można znaleźć tutaj.
Jeżeli akceptujesz naszą politykę wykorzystywania polików cookie, kliknij: nie pokazuj więcej tego komunikatu.

1